Τα Τμηματα της Κοινοτητας

Η έρευνα που μας οδηγεί, σε καθημερινή βάση, στον σχεδιασμό και την πραγμάτωση του εγχειρήματος αλλά και όλες οι δράσεις που έχουν συμβάλει στην μέχρι τώρα εξέλιξη του στο FreeandReal.org.

Η κοινότητα χωρίζεται σε 3 μεγάλα βασικά τμήματα.

Το Συγκρότημα Γεωδαιτικών Θόλων

Στο κέντρο της κοινότητας το Συγκρότημα Γεωδαιτικών Θόλων θα λειτουργεί ως η καρδιά του εγχειρήματος.

Αποτελούμενο από 5 συνδεόμενους γεωδαιτικούς θόλους, όλοι τους με πολλαπλές χρήσεις  και διαφορετικούς σκοπούς.

geodesic domes

Ο κεντρικός θόλος έχει περίπου 100 τετραγωνικά μέτρα μέγεθος και θα έχει και δεύτερο όροφο περίπου 70 τ.μ. Οι 4 θόλοι γύρω του θα αποτελούνται από περίπου 60 τετραγωνικά ο κάθε ένας.

Αυτοί οι θόλοι θα είναι διαθέσιμοι προς όλους, θα λειτουργούν σαν κοινοί χώροι εστίασης και θα υποστηρίζουν εκπαιδευτικούς χώρους, χώρους επικοινωνίας και υποστήριξης, χώρους τέχνης και μουσικής, χώρους ερευνών και επιστήμης, αθλητικούς και χώρους διασκέδασης ενώ και σε μεγάλα σεμινάρια, συνέδρια ή άλλες εκδηλώσεις θα μπορούν να λειτουργούν και σαν χώροι φιλοξενίας.

Οι Yurt Ενότητες

Για σκοπούς φιλοξενίας, οικιακούς και σκοπούς στέγασης θα χρησιμοποιηθούν 3 ξεχωριστές Yurt Ενότητες. Κάθε Yurt Ενότητα θα αποτελείται από 7 αλληλοσυνδεόμενα ατομικά yurt.

yurt module and compost

Στο κέντρο ένα yurt μεγέθους περίπου 45 τετραγωνικών μέτρων θα εξυπηρετεί ως κοινός χώρος μεταξύ των υπολοίπων 6 μικρότερων από 16 τ.μ yurt.

Στο μεγαλύτερο κοινό yurt στο κέντρο θα υπάρχει κεντρική θέρμανση που θα θερμαίνει ταυτόχρονα και τα άλλα μικρότερα δορυφόρους yurt, μπάνια, μικρή κουζίνα, βιβλιοθήκη, τερματικό και άλλες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις.

Τα 6 μικρότερα yurt θα χρησιμοποιούνται για προσωπική χρήση, με μεγάλες κρεβατοκάμαρες, γραφεία, προσωπικούς χώρους κ.α.

Με αυτόν τον σχεδιασμό μειώνουμε τις ανάγκες για ενέργεια και υλικά κατά 6 φορές. Περισσότερα για την έρευνα γύρω από την οικολογική δόμηση μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο Δασόκηπος

Βασικά ολόκληρη η κοινότητα θα είναι βυθισμένη μέσα σε έναν φανταστικό δασόκηπο. Αυτός ο κήπος ήδη αναπτύσσεται με την μέθοδο της Φυσικής Καλλιέργειας και την πολύτιμη βοήθεια του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας.

Πολλά ρυάκια που θα ξεκινούν από τις τεχνητές λίμνες, οι οποίες θα γεμίσουν με φυσικό τρόπο, θα περιβάλλουν αυτή την ζώνη για να αρδεύεται το δάσος αλλά και για να προσφέρουν βιώσιμο κλίμα τόσο για τα φυτά όσο και για τους ανθρώπους.

telaithrion full view

Μόνο οργανικής καλλιέργειας αυτό-αναπαραγόμενοι σπόροι χρησιμοποιούνται, χωρίς τη χρήση επικίνδυνων λιπασμάτων, χημικών και φυτοφαρμάκων. Τα περισσότερα φυτά και δέντρα στον κήπο θα είναι φαγώσιμα προσφέροντας έτσι στις διατροφικές ανάγκες τις κοινότητας.

Επίσης πολλά άλλα κτίσματα υποστήριξης, όπως αποθήκες εργαλείων, κομποστικές εγκαταστάσεις κ.α. θα τοποθετηθούν γύρω από την κοινότητα.

Ενεργειακή Μελέτη

Ενεργειακή μελέτη έχει ήδη γίνει για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του εγχειρήματος.

Θα χρησιμοποιηθεί ένα σύστημα πολλαπλών πηγών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κύριο άξονα την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

windturbines

Επίσης μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ, μία μικρή υδροηλεκτρική εγκατάσταση ακόμα και έξυπνα πάνελ ή και γεωθερμία σε έναν συνδυασμό όλων αυτών των εφαρμογών αλλά με πρώτο μέλημα την στρατηγική διαχείριση στην κατανάλωση ενέργειας.

Περισσότερα πάνω στην έρευνα που γίνετε στο θέμα της ενέργειας εδώ